Friday, May 7, 2010

Peminta Sedekah

Assalamualaikum semua~
Sedap je cuti ari jumaat ni. hehe.
Kepada membe2 yg praktikal arini, buat la keje elok2 ye. :)
Arini aku nk bercerita sikit :D
Tengahari td, ketika tengah sedap bermain game Galacticos Football kat FB,
datanglah 2 org mak cik bersama seorang kanak2 perempuan ke rumah.
Aku ni malas nk layan sbb tgh xpakai baju. Malu :P
Tunggu jela mak yang ade kat sebelah ni pegi melayan.
Tibe2 mak pegi amik duit RM10 dan suruh aku bg dekat mak cik kat lua tu.
Rupenye dorang dah slalu dtg sbelum ni. Sbb tu mak dah tau.
So pakai bju n kluar rumah tuk jumpe ngan dorang (face to face).

Makcik 1 : "Ni mari nk jumpe mak, pastu nak mintak sedekah"
Aku : "Oo.. mak sakit, amik la ni duitnye." RM10 dihulur.
Makcik 2: "Time kasih, tapi makcik datang 2 orang ni. Dia pun nk jugak."
Aku : "Oo.. kejap ye."

Masuk dalam rumah balik, jumpe mak.
Cakap la makcik tu datang ngan membe dia mintak jugak sedekah.
Mak ckp tutup je pintu tu. Tak sampai hati plak nk buat mcm tu.
Amik jela duit RM2 then kluar bg dekat makcik no 2.

Aku : "Ni je yg ade makcik. Datang lain kali jela ye."
Makcik 2 : "Oo.. makcik nk mintak kangkung sikit nk masak. Boleh?"
Aku : "Amik la kat luar tu."
Selepas makcik tu amik dan aku bg plastik utk letak kangkung,
Makcik 2 : "Em.. xckup ni dik RM2, boleh bg RM10 x? Nk beli beras."

Yang Allah makcik ni. Time ni baru la aku tau nape mak aku xlayan makcik2 ni.
Rupenye perangai dorang ni teruk sgt. Ape yang org da bg masih xbersyukur.
Mintak lagi selagi boleh. Time ni mmg da berat hati sgt. Rase bersalah pon ade nk bg dia duit lg.

Aku : "Tu je yg ade makcik. Maaf ye, dtg je lain kali." dengan nada bersabor. =.=
Makcik 1 : "OK, xpelah mcm tu. Nanti makcik dtg lain kali ye. Kirim salam kat mak."
Aku : "Ok."
Makcik 1 : "Eh2.. bile plak makcik boleh datang ni?"
Aku :"Erk... bile2 jela. OK?"

Nak aje cakap, xyah dtg lg la pasni. =.=
Tgk kpd tubuh badan makcik tu masih ok.
Panas2 camni still bleh berjalan ke rumah2 utk mintak sedekah.
Cume kaki dia berbalut n tangan dia mcm cacat sikit.
Makcik sorang lagi xprasan sgt, tp tgk ok je.
Anak perempuan dia yg sorang lagi pon ok je.
Masih boleh berpakaian molek je, xde nampak mcm org fakir sgt.

Dorang xdelah berkeadaan mcm pakcik ni.

Jadi aku pon search la sikit pasal hukum memberi sedekah ni.
Asalnye hukum bersedekah ni sunat.
Tetapi mengikut keadaan jugak.

Wajib bersedekah:
Apabila orang yg meminta tu dalam keadaan darurat. Kebulur la contohnya.
Xde apa nk makan. So wajib kite bersedekah dekat dia.

Haram bersedekah:
1. Jika kita tau wang yg kite sedekah tu digunakan utk tujuan maksiat.
Haram kite bg sedekah dekat org tersubut.
2. Jika orang yg meminta tersubut bukan tergolong dr org yang miskin.
Iaitu golongan yang meminta-minta. Untuk golongan ni, haram jugak
bg kita utk memberikan sedekah.

Untuk pemahaman yang lebih lanjut, layari web ni.
Aku cume ringkaskan ape yg dibace dlm web tu je.

Kalu korang perasan. Aku udah tukar favicon utk blog aku ni.
Baru je belajar td n buat sendiri. Mudah je.
Kalu nk tahu, tanye la ye. Xpon search je kat google tu. hehe.

nampak x? nampak x? nampak x?


Ok itu saja utk hari jumaat ni.
Salam~

6 komeng:

adika raimi said...

angkat rumah ko, pindahkan tempat lain..nti makcik tu datang len kali, da tak jumpa..

Anonymous said...

haaa...setuju dgn org atas :p

mizztina21

Kamen Rider said...

kalu bleh angkat, dah lame angkat.
lepas ni kene letak sticker.
peminta sedekah not allowed. :P

TMUkmkd said...

har har har!

harmbek ko~ tak pe la..
biasa la tu. orang bagi dua hengget dia mahu 10 hengget.

kalau aku... aku bagi dua hengget lapan posen. lepas la satu kg beras~

Anonymous said...

asalkan niat baek... alhamdulila

Kamen Rider said...

tmukmkd : haha. xpe. dia dtg skali ag, aku kutip duit2 syiling kat uma ni. pastu ajak dia kire same2. kasi ckup rm10.

anony : tula. :)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

GIRLSPT.COM - Free cursors